Test yourself on the biggest stories of the year

Ashden’s climate quiz of 2019

Craig Burnett

Senior Communications Officer

Ten teasing questions to measure your climate knowledge – answers at the foot of the page.

1. Why was Little Barford (population: 44) big news in August?

  • A: Record temperatures
  • B: First UK village powered entirely by renewables
  • C: Power station failure there triggered a major blackout

2. In November, which music act announced an initiative to help
bands and artist cut their carbon emissions?

  • A: Coldplay
  • B: Massive Attack
  • C: Bjork

3. According to analysis by the Global Carbon Project released
on December 4, what happened to global CO2 emissions in 2019?

  • A: They went up
  • B: They went down 

4. Every year, Britain’s car commutes include how many empty seats?

  • A: 26 million
  • B: 36 million
  • C: 46 million

5. Climate protests disrupted which prestigious sporting event in
2019?

  • A: The Harvard-Yale American football game
  • B: The Americas Cup sailing competition
  • C: The Oxford-Cambridge boat race

6. Which country hosts 15 of the world’s 20 most polluted
cities, according to analysts at AirVisual?

  • A: China
  • B: India
  • C: Brazil

7. How much UK giving goes to environmental causes?

  • A: 3%
  • B: 6%
  • C: 9%

8. Which didn’t mention climate change this year?

  • A: The Queen’s Speech 
  • B: Agenda of the 2019 Local Government Association Conference
  • C: Jeremy Clarkson’s Grand Tour TV show

9. Who announced plans to stop investing in fossil fuels by
2021?

  • A: The EU’s European Investment Bank
  • B: The World Bank
  • C: KfW, Germany’s state-owned investment bank

10. New climate initiative The Parents Pledge asks people to
give 0.25% of their savings and investments to climate causes. How much would
this unlock to fight the climate crisis?

  • A: $150 billion
  • B: $250 billion
  • C: $350 billion

Answers

1: C, 2: B, 3: A, 4: B, 5: A, 6: B, 7: A, 8: B, 9: A, 10: C

Read More

Related Winners, news and opinion

Rewards of doughnut decision-making / Cornwall Council takes on the climate emergency

Nepal: returning migrants lead a green recovery from coronavirus / Building sustainable, affordable homes

2021 Ashden Awards tackle global climate challenges / Applications open

This site uses cookies to provide you with the best user experience. By using the Ashden website, you accept our use of cookies.

Stay up to date

Be the first to know about our latest projects and news