Guidance for local authorities, produced with Friends of the Earth

Waltham Forest engages residents to win support for active travel revolution

How is this tackling the climate crisis?

Some of the actions required to tackle climate change locally will involve people making changes to their lives, and some will be controversial. Councils need to engage residents and address their concerns if they are to successfully introduce the measures that are needed.

London Borough of Waltham Forest’s Enjoy Waltham Forest initiative features a wide range of measures aiming to boost walking and cycling in the area. The programme, which launched in 2014, intends to make Waltham Forest a better place to live creating health, social and economic benefits for local people.

However, many aspects of the initiative – such as the pedestrianisation of high streets and the use of blended crossings which are designed to slow traffic and emphasise pedestrian priority – have proved contentious among residents. In order to better understand public opinion and take decisions that reflect the needs of local people, the council carried out an extensive engagement and consultation process. This invited residents to:

  • take part in an initial perception survey
  • feedback on concept designs
  • take part in workshops with the authority
  • give their views on preliminary designs
  • take part in a full public consultation
  • feedback on detailed designs
  • input into a statutory process
  • take part in a final review.

The perception survey asked residents how they viewed their local area, and what new travel, safety and public realm improvements they would like to see introduced. The results showed demand to boost the attractiveness of the local area, and highlighted places with the highest amounts of resident feedback overlapped with areas with the highest traffic levels.

Following this, the council produced a detailed report mapping out resident concerns and aspirations. This formed the basis for the initial concept design process.

Later, multiple in-person workshops and drop-in sessions gave people the chance to have practical discussions with the council. The in-person, participatory decision-making process centered on key exercises that were informative, inclusive and interactive.

First residents mapped out where they walked and cycled. Next residents were able to review an initial concept design and highlighted the changes they wanted. This allowed them to comment on key aspects of the plan such as modal filters, crossing points, traffic calming measures and improving streets for pedestrians and cyclists.

The third exercise allowed attendees to comment on public space improvements that they would like to see. Feedback here included the introduction of more trees, street art and small green spaces as well as improved lighting on busier streets. The council also carried out meetings with important stakeholders such as local residents’ associations and the emergency services.

The authority used the feedback of the perception survey and subsequent engagement workshops, as well as local traffic data, to produce a new preliminary design for active travel measures. These were subject to further public consultation, with 4,600 consultation documents handed to houses in the immediate areas where travel would be impacted for the Walthamstow Village scheme alone.

The council knocked on the doors of 90% of homes targeted by the consultation to encourage a high volume of feedback, and responses from diverse groups. Final feedback offered at this stage fed directly into the detailed design phase of the process.

What impact has it had?

Involving local people resulted in direct changes to project design and delivery. This included:

  • responding to strong support for road closures at some sites, including Aubrey Road, where 84% of locals were in favour of action.
  • taking out other modal filters including Rectory Road, where 59% were against.

This participatory approach meant that the council was able to implement well received measures that are less likely to be overturned in the future. Introducing powerful measures in harmony with local opinion has led to significant environmental impacts.

A King’s College London report found that new road layouts and segregated cycle lanes in Waltham Forest had reduced exposure to two health-damaging pollutants – nitrogen dioxide and PM2.5 – by 15-25% and 6-13% respectively. A University of Westminster study showed that these active travel policies mean that on average Waltham Forest residents are walking for 32 more minutes a week and cycling for an extra 9 minutes.

What made it work?

The council made its engagement with the public a genuine conversation. It emphasised community-wide benefits of taking action, such as reduced pollution, improvements to children’s health and safer travel.

The first stage of the project was a pilot held over 3 weeks in September 2014, a first for the UK on such a scale. The proposals were introduced temporarily and embellished by local residents’ suggestions from a traffic management scheme already underway in the area.

The pilot was a live consultation document enabling people to observe the proposed permanent changes and experience how their area could feel if non-local traffic was removed and how their day-to-day lives would change. There was a risk that, given the drastic nature of the proposal: multiple modal filters removing the ability to travel north-south or east-west through a popular residential area with a thriving local high street would not be supported through a traditional transport consultation approach.

Surplus temporary highway materials were used to introduce eight modal filters at strategic locations preventing east-west and north-south movements through the area by motor vehicle. Variable message signs and traditional traffic management signage were used to deter non-local vehicles attempting to travel through the area.

In places no longer dominated by traffic, temporary parklets were constructed with seating, cycle parking, including ‘car bike ports’, and trees in planters were introduced. The use of temporary materials enabled the Council to react to requests and concerns from residents including reducing the width of some modal filters and even adding an additional modal filter.

It used diagrams and infographics to clearly demonstrate these benefits, making the scheme feel ‘real’ and encouraging residents to buy into the new vision for the area.

It delivered on promises – the extra space created by modal filters (on street measures to prevent rat-running by motorised vehicles) was used to deliver public realm benefits that were asked for during the public surveying stage.

However, it was also important to be honest with locals about the negatives that may arise, such as longer car journeys to get out of an area with new traffic measures, and the length of time construction workers would be carrying out work on residents’ streets, and the congestion this would cause. This honesty was critical to easing friction that may arise with residents as measures are implemented.

What resources were needed?

The Enjoy Waltham Forest Programme has been delivered via the Highways and Traffic Management Department. A dedicated Enjoy Waltham Forest team was set up in 2014 and comprised of engineers, project managers, technicians and engagement and consultation specialists alongside staff supporting delivery from the wider department which provided a holistic approach to scheme design and delivery.

Funding was primarily from Transport for London’s ‘Mini-Holland’ budget, with Waltham Forest allocated £27m to deliver the programme. This was complemented by aligning further funding from TfL’s Local Implementation Plan (LIP), cycle parking, Liveable Neighbourhoods and bus priority programmes, and planning contributions from developer. Collectively, approximately £40m has been spent on walking and cycling improvements in Waltham Forest to date.

Lessons learned

Councils considering similar action should commit to incorporating people’s voices into final design plans. This is important in ensuring the long-term sustainability of the decisions they are trying to make, whilst also serving to build-up trust with the local population in taking part in public decision-making processes.

Waltham Forest’s tips when consulting the public, are that councils should not set out binary ‘yes or no’ votes. Whilst sliding scales of approval should be used to provide residents the opportunity to voice a preference without the consultation developing into a perceived referendum. It can also prevent turning mild concerns into definitive opposition.

Political will is essential when incorporating public voices into key decision-making. Firstly, officers and councillors must understand the project and sincerely support it to ensure that concerns of locals can be discussed and solved through consultation, without giving in to critical voices as they arise.

Waltham Forest found that engaging local stakeholders, such as MPs, religious leaders, GPs and schools before reaching out to the wider public was important. This can ease any hesitations that residents may have about both being involved in public consultation and the project itself – by seeing that trusted local people and institutions are already involved.

Useful information

Find more resources for local authorities on our Learning Out Loud webpage.

This site uses cookies to provide you with the best user experience. By using the Ashden website, you accept our use of cookies.

Stay up to date

Be the first to know about our latest projects and news